免費論壇 繁體 | 簡體
Sclub交友聊天~加入聊天室當版主
返回列表 發帖

DIY 千年女王 小印章

閒來做些DIY小手工, 緬懷兒時看電視卡通的歡樂時光, 我很喜歡千年女王彌生
很簡單, 用鉛筆在牛油紙/硫酸紙上起稿, 題材很自由, 最重要是自己喜歡甚麼就甚麼

反轉壓在橡皮/擦膠上, 留下筆跡

再用雕刻刀細心慢慢刨

塗上印墨

簡單的心意, 可印在明信片送給朋友, 也可以印在書中留念

P.S. 文地是我很喜歡的本地作家

閒來做些DIY小手工, 緬懷兒時看電視卡通的歡樂時光, 我很喜歡千年女王彌生
很簡單, 用鉛筆 ...
siuwing2014 發表於 2014-6-4 16:13

嘩~好手功,整得好靚,而且獨一無二,諗到用擦膠來做,因為雕刻我都會諗到用木頭,好難,又要好大力,雕刻線條更加考功夫,你細個美勞堂一定攞好高分喇hehe。

多謝你嘅DIY過程分享,好有用

很簡單, 用鉛筆 ...
siuwing2014 發表於 2014-6-4 16:13

唔錯唔錯!做得好好,多謝分享

用擦膠整個印章又掂喎, 兄師真係好野

好掂,見過兄台示範真想整返個,不過冇整開手工又冇雕刻刀

用擦膠整個印章又掂喎, 兄師真係好野
Lok 發表於 2014-6-4 22:39
唔錯唔錯!做得好好,多謝分享
Superluck 發表於 2014-6-4 20:31

各位師兄過獎了, 效果其實很粗糙,
只是因為早前多日下雨, 不可出街打波,
而且濕氣重 不宜砌模型噴油, 才會做些手作仔自娛一下,
大家都可以考慮自己試下, 不需花很多錢, 印在生日卡或明信片送給朋友, 甚至是送個印章本身給朋友做禮物, 相信朋友會很開心

-------------------------

好掂,見過兄台示範真想整返個,不過冇整開手工又冇雕刻刀
onson 發表於 2014-6-5 22:34

如果不太介意效果, 可以用一般cutter也行, 而我的工具只是在吉x島10蚊店買的, 都算幾便宜

嘩~好手功,整得好靚,而且獨一無二,諗到用擦膠來做,因為雕刻我都會諗到用木頭,好難,又要好大力,雕刻線條更加考功夫,你細個美勞堂一定攞好高分喇hehe。

多謝你嘅DIY過程分享,好有用
shaiya 發表於 2014-6-4 17:40
我小時對美勞真是不甚了了, 分數只是marginal, 但求合格便是了

我覺得現代人多愛用短訊電郵,
如果可以, 我會選擇手寫卡或信, 簡單寫幾隻字, 再加印個小印, 雖然難免會用了紙張, 但覺得會親切一些, 人情味多一些
另外, 還記得小時候, 樓下的士多有售“吹波糖連印水紙”, 當年好像是賣2毫子, 不太記得了, 一樣有印章效果, 先用口水舔一舔手臂, 再壓上印水紙 (如果用口水舔印水紙而不是舔手臂, 水印的圖案會被舌頭舔歪的), 印水紙的圖案就可以印在手臂上, 多令人懷念呢!
http://heartwish.mylike.me/viewthread.php?tid=1238&extra=page%3D1

我小時對美勞真是不甚了了, 分數只是marginal, 但求合格便是了

我覺得現代人多愛用短訊電郵,
...
siuwing2014 發表於 2014-6-6 01:58

siuwing哥哥你太謙了吧

說得沒錯啊,現代人的生活模式真的改變了很多......以前我們會用紙張表達心意,親手造親手寫或繪圖,每當拿來重溫時實實在在的看見紙上的筆跡或手工,既親切又窩心,現在什麼都電子化了,好處是又快又方便又環保,但又可能漸漸令人失去心思和耐性,世事真冇兩全其美,如果可以選擇現今的方便進步+保留以往的仁義情懷就好。

印水紙真係童年回憶!印在手臂上又靚又得意,已經可以樂上半天,試過兩種印水紙,一種是你所講的“吹波糖連印水紙”, 有得食有得玩,小朋友最開心,還記得那種口感,煙靭得來好軟淋淋好好o趙,哈哈。另一種比較透明但是彩色的(類似下列的圖),圖案比較鮮明,兩種都很喜歡

各位師兄過獎了, 效果其實很粗糙,
只是因為早前多日下雨, 不可出街打波,
而且濕氣重 不宜砌模型噴油,  ...
siuwing2014 發表於 2014-6-6 01:35

原來吉x島有售,平時真係好少見,有時間去搵搵先,多謝告知