免費論壇 繁體 | 簡體
Sclub交友聊天~加入聊天室當版主
返回列表 發帖

林國雄

開始整合零碎記憶, 化凌為整, 將對每個認識的配音一一細寫, 留白, 也許現在不寫的話, 年紀大記憶就溜走去了, 嘿嘿!

林國雄

=== 簡介 ===

不是多年前重看飄零燕時聽到他的配音, 也不知道他是出身毛扇呢!

最初認識他的聲線時, 是自說出'我返上山啦!'的克里斯身邊那個半人半馬, 名叫紐頓的東東起.

後來, 在阿示一直工作的林先生, 於八十代尾再返娘家, 繼續配音工作至今.

他的聲域較廣, 技巧變化純熟, 除演主角外, 更常配一些歹角, 老角, 涉足角色範圍大. 近似馮永和先生的類型.

近年多配演老角, 畢竟年紀不輕, 可是小弟仍然懷念悟空 '龜~波~氣~功~', 軍馬 '冇人可以超越喺我前面嘅!' '等精彩角色演出.

=== 主要動畫/特攝作品 (主角系) ===

孫悟空 -- 龍珠二世
赤木軍馬 -- 我要衝線
三鷹瞬 -- 相聚一刻
波塞東 -- 聖鬥士星矢
紫龍 -- 聖鬥士星矢真紅少年傳說
龍神號 -- 魔神英雄傳

=== 動畫 (配角系) ===

星星叫 -- 變形金剛
鶴先生 -- 曳曳IQ博士
紐頓 -- 克里斯卡通(?) (atv)
邪武 -- 聖鬥士星矢
天琴座美鳴 -- 聖鬥士星矢
火炎聖鬥士 -- 聖鬥士星矢
雷神 -- 高智能方程式

係,將記憶都記下來,總好過一個唔好采老了失憶(當然唔希望),記錄係一個好好嘅方法。

林國雄做配音嘅時間都好長,配過好多角

自己記憶中比較深的有:

機甲創世記的雷登,其他隊友叫他雷仔

搖擺少年夢-李曼

小丸子爸爸

娛樂金魚眼田中山

阿里安的獅子王,有影片睇
http://heartwish.mylike.me/viewthread.php?tid=177&rpid=285&ordertype=0&page=1#pid285

忍者戰士-格倫,有影片睇
http://heartwish.mylike.me/viewthread.php?tid=522&rpid=1506&fav=yes&ordertype=0&page=1#pid1506

留聲館藏圖片-配音大明聲

訪問幾位配音員:馮錦堂、袁淑珍、黃麗芳、林國雄、林保全、鄭麗麗

到底芳姐姓王定姓黃?

到底芳姐姓王定姓黃?
白鳥 發表於 2014-5-23 16:16

哈哈,怕且都係雜誌攪錯,識芳姐以來一直都係黃,無澄澄被人改左姓。

可惜今日已聽唔到佢哋配主角囉...

麗麗除外...

導配喜好, 冇得好講,

新一代表現參差不齊, 有時要硬聽爛配,

可惜今日已聽唔到佢哋配主角囉...

麗麗除外...

導配喜好, 冇得好講,

新一代表現參差不齊, 有時要硬聽爛 ...
白鳥 發表於 2014-5-23 19:05
係啊
若果係想俾機會新人可以理解,但可惜有青黄不接情況出現,咁真係倒不如聽返舊音,演譯方面都唔同d。

林国雄在《机动战士0079》当年叫《太空战士》tv版里面都有配小兵角色,我比较喜欢就系《我要冲线》军马呢个角色,有性格“冇一个人可以超越系我前面葛”

林国雄在《机动战士0079》当年叫《太空战士》tv版里面都有配小兵角色,我比较喜欢就系《我要冲线》军马呢个 ...
fremaco 發表於 2014-5-24 01:46

啊,0079的小兵角色,倒沒留意到

回復 8# fremaco

我要衝線整套動畫故事出色, 人設一流, 不過原著有唔少意識敏感畫面, 毛扇就CUT咗唔少.赤木軍馬配得精彩, 冇人可以超越喺我前面, 成為經典對白配淳子嘅珍姐, 亦係我鍾意珍姐配嘅其中一個角色之一