免費論壇 繁體 | 簡體
Sclub交友聊天~加入聊天室當版主
返回列表 發帖
日後有機會完成一定要分享下G1既英姿 ...
Lok 發表於 2014-4-9 22:37

回想童年, 砌模型是一大樂趣, 雖然砌模時間長, 又花心血, 身邊不少小朋友都很喜歡。
時移勢易, 感覺香港砌模型的風氣淡了, 畢竟現在玩樂十分多元化, 例如簡單一部手機已經可以讓人樂透整天。
況且現今玩具成品質素不差, 朋友買回家, 落場景, 擺靚姿勢, 隨時有機會影出大師級作品。
不過, 我覺得砌模型仍然有其魅力所在
---------------
好, 趁今日有空檔, 心情好, 一於打尖插隊砌這盒G-1機

髮型屋有"洗剪恤", 砌模型也有"洗剪削"

洗脫模劑, 剪件, 削水口

-----------------------------------

這個上鍊摩打真是勾起很多童年回憶,
因為以前的模型真是能讓小朋友"落地玩"的

軟膠輪胎印有 DUNLOP SP STEELMAX70 字樣
-------------------
預砌一次,

-----------------
應該如何改呢?  
輪胎按比例實在太大, 而且經歲月, 軟膠輪胎部分已龜裂, 不能不換...盡量保留原味神髓, 還是大幅改動好呢?

慢慢考慮下先

回想童年, 砌模型是一大樂趣, 雖然砌模時間長, 又花心血, 身邊不少小朋友都很喜歡。
時移勢易, 感覺香港砌 ...
siuwing2014 發表於 2014-5-3 16:46

c hing原來係高手,仲識改裝模型,而家真係好少人砌模型喇,而家D人買現成figure多,培養唔到耐性

個人意見的話小弟會比較偏好接近原味神髓,c hing唔知有咩喜好呢?單睇c hing預砌,G1外形幾靚仔!繼續支持

真係唔錯唔錯 多謝榮兄分享作品

G-1好型

機身好流線,有埋轆可以落地行更加好玩,以前小朋友玩玩具都係鐘意在地下推住行,或者拿住架飛機扮飛來飛去,相信好多小時候都有過這樣的情景...ha~

...而家真係好少人砌模型喇,而家D人買現成figure多,培養唔到耐性, 個人意見的話小弟會比較偏好接近原味神髓,c hing唔知有咩喜好呢?單睇c hing預砌,G1外形幾靚仔!繼續支持
Lok 發表於 2014-5-3 23:05
機身好流線,有埋轆可以落地行更加好玩,以前小朋友玩玩具都係鐘意在地下推住行,或者拿住架飛機扮飛來飛去,相 ...shaiya 發表於 2014-5-4 23:14

舊模型可擺又可玩, 有其特色所在;
而以今天務求像真的標準, 還有很多進步空間 (特別是附著那個上鍊摩打連大輪胎, 如何扮Cool飛上太空呢?),
承大家所言, 還是保留原味神髓好 !
但可否兩者兼得呢?
如果只得牛奶味, 朱古力味無定企, 等到朱古力味返番o黎, 牛奶味又唔爭氣  ...

考慮了一段時間...用膠板自製 內藏式導彈發射倉
為減少雷達反射面積, 內藏式武器庫是未來戰機設計的大勢所趨 (製作時 略為參考了F-22 Raptor的導彈倉)

那就隨時可以換裝,
想落地玩時, 換上摩打轆,
想影相扮Cool時可換上內藏式導彈發射倉
其他改動慢慢再考慮

而以今天務求像真的標準, 還有很多進步空間 (特別是附著那個上鍊摩打 ...
siuwing2014 發表於 2014-5-5 20:26

wah...........自己改造,鐘意怎樣就怎樣了,改良構思,解決了牛奶和朱古力的衝突,兩全其美就返左o黎,內藏式導彈發射倉好配合,識改裝真係好

改得好呀!拍手叫好

而以今天務求像真的標準, 還有很多進步空間 (特別是附著那個上鍊摩打 ...
siuwing2014 發表於 2014-5-5 20:26
好!三兩下手勢就攪搞左!諗到導彈發射倉替换,c Hing 果然有辦法,讚!