免費論壇 繁體 | 簡體
Sclub交友聊天~加入聊天室當版主
返回列表 發帖

聖誕老人的故事TVB片頭

當時很喜歡聽這首歌,旋律好聽,以前的歌詞大多填得有意思。

縱使今天很冷 願信遠處天正藍
若你信苦困定可經過  今天請放膽

縱使天色很晚  若要走也要起行
若有苦難應分擔  乖乖不要懶
生活裡有著愛心  冬天不怕冷

縱使天色很晚  若要走也要起行
若有苦難一起分  天天都聖誕
生活裡帶著愛心  天天都聖誕

回復  Tak

但我自己覚得A-club介紹的動畫好偏見, 佢哋只會介紹自己喜歡的動畫, 例如:橙路, Macross, ...
ericc 發表於 2014-6-15 22:24

冇相干,eric兄可以盡情回味,話晒係自己曾經接觸過經歷過,一磚一瓦,都會有感情,如果可以回到過去,我都想親吻自己行過既土地

回復 13# Tak

但我自己覚得A-club介紹的動畫好偏見, 佢哋只會介紹自己喜歡的動畫, 例如:橙路, Macross, 超音戰士就成日講, 我喜歡的兒童系列或輕鬆搞笑卡通就極少講, 雖然少好過無! 所以都會買, 依家有時睇下D書都有很多回憶, 仲會記得番以前舊屋的模樣! 哈哈! 越講越遠!

Tak兄!我的A-club係由第1期開始至100期, 但唔齊, 大約得40本, 都是以前儲下的, 依家冇可能在二手書 ...
ericc 發表於 2014-6-15 02:12

咦!大家都係同好喎,ericc兄有機會真係要分享分享下,以前睇A-club真係當飯食咁,仲食得津津有味架!

係早期小小既A-club,ericc兄既A-club係由邊期開始?不過我的A-club都唔完整,有D已經比我撕掉 ...
Tak 發表於 2014-6-14 10:16

Tak兄!我的A-club係由第1期開始至100期, 但唔齊, 大約得40本, 都是以前儲下的, 依家冇可能在二手書店見到, 有都不會平! 得閒就post D資料俾大家睇. 我最欣赏佢哋封面畫得咁靚.

呢套聖誕老人的故事啲資料都好少,網上都好難搵到。

利害!找到一些資料, 我的A-club就沒這卡通的資料!
ericc 發表於 2014-6-14 00:36

係早期小小既A-club,ericc兄既A-club係由邊期開始?不過我的A-club都唔完整,有D已經比我撕掉

嘿...睇A-Club見到聖誕老人的故事既小簡介,又同大家分享下~
Tak 發表於 2014-6-13 23:08

利害!找到一些資料, 我的A-club就沒這卡通的資料!

嘿...睇A-Club見到聖誕老人的故事既小簡介,又同大家分享下~

呢套卡通好有聖誕氣紛, 我仲記得其中兩個小男孩, 一個叫毛毛, 一個叫阿漢, 第三個男孩和其他女孩已忘記名字 ...
ericc 發表於 2014-6-11 22:46

記到兩個名已經好好,我完全唔記得,而家啲動畫內容故事性質同表達都唔同以前,聽朋友形容過,以前啲動畫可以教好小朋友,而家的是教壞小朋友,哈哈。